Proiectul „Cartea Mea”: O Călătorie Fascinantă în Universul Lecturii

Activitate susținută de bibliotecar Lăcrămioara Dragu și prof. înv. primar Rodica Voicu-Vulcănean, împreună cu elevii clasei a III-a A

Într-o lume în care tehnologia domină, proiectul „Cartea Mea” se desfășoară ca un far al cunoașterii, având ca misiune familiarizarea copiilor cu tainele și bucuriile cărților. Scopul proiectului este nu doar să introducă elementele esențiale ale unei cărți, ci și să inspire și să dezvolte pasiunea pentru lectură în rândul celor mici.

Unul dintre pilonii proiectului constă în înțelegerea structurii unei cărți. Copiii sunt ghidați să exploreze misterele copertei, să se lase captivați de titlu și să descopere magia ilustrațiilor. În cadrul acestui proces, ei învață să interpreteze paginile numerotate, să navigheze prin capitole și să descopere bucuria cuprinsului.

De asemenea, proiectul are la bază dezvoltarea abilităților de citire. Copiii sunt încurajați să exploreze diverse genuri literare, să devină exploratori în lumea ideilor principale și să se avânte în aventura interpretării personajelor și a firului narativ. Lectura devine astfel nu doar o activitate, ci o călătorie în lumi imaginare.

O componentă esențială a proiectului este dezvoltarea creativității. Copiii sunt îndrumați să-și exprime gândurile și ideile printr-un act de creație personal, fie că este vorba de scrierea propriilor povești sau de ilustrarea unor scene și personaje. Acest exercițiu nu doar alimentează imaginația, ci și dezvoltă abilități esențiale ale procesului creativ.

Proiectul își propune, de asemenea, să promoveze abilitățile de comunicare. Copiii își împărtășesc opiniile și experiențele în cadrul grupului, învățând să formuleze întrebări, să ofere feedback și să își exprime punctele de vedere într-un mod coerent și respectuos. Această abilitate esențială va contribui la dezvoltarea lor personală și socială.

Cu finalitatea proiectului, copiii nu doar că înțeleg elementele de bază ale unei cărți, ci au și contribuit activ la această descoperire. Cărțile create de micii autori sunt expuse cu mândrie în biblioteca școlii noastre, transformând spațiul într-un sanctuar al creativității și al explorării. Mai mult decât atât, aceste creații sunt răsplătite, recunoscând efortul și imaginația investite în fiecare pagină.

În final, proiectul „Cartea Mea” nu este doar o călătorie în lumea cărților, ci și o pledoarie pentru bucuria lecturii și a creativității. Încurajând copiii să devină arhitecții propriilor povești, proiectul rămâne o sursă de inspirație care să continue să lumineze calea către descoperire și cunoaștere prin intermediul lecturii.

,,Tradiții și Obiceiuri de Crăciun în România”
Ziua Internațională a Toleranței – clasa a III-a A
keyboard_arrow_up