Ziua Zero – Campania „Salvați Copiii!” – Antibullying

Miercuri, 1 martie 2023, Consiliul Școlar al Elevilor a desfășurat o întâlnire cu ambasadorii școlii noastre în Campania Antibullying desfășurată la nivelul tuturor claselor.
Au participat prof. Alina Karina Nițu, coordonatoarea C.Ș.E., prof. Luminița Vârșă, coordonatoarea Comisiei de prevenire a violenței, membri ai C. Ș. E. și ambasadorii antibullying ai școlii noastre.

Fenomenul bullyingului în școli

 Cercetările recente cu privire la problematica bullyingului arată că este dificil să considerăm că acest comportament apare doar din cauza unor caracterisitici individuale. Bullyingul este un fenomen complex, de grup, care apare în funcție de istoria clasei, cultura, normele și modelele sociale care s-au dezvoltat în interiorul ei. Gradul de înțelegere, practicile, modalitatea prin care este abordat un comportament de tip bullying poate contribui fie la susținerea lui, fie la descurajare și oprire. 

  • 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar;
  •  3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi; 
  •  3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi; 
  •  1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor. 

Bullyingul este un fenomen care apare la nivelul grupurilor de copii și se referă la comportamente variate care umilesc și exclud prin natura lor, sunt repetate sau fac parte dintr-un tipar care se manifestă pentru o perioadă de timp. Cel mai adesea, comportamentele de tip bullying sunt ascunse de ochii adulților și continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție. Așadar, bullyingul are consecințe pentru toată lumea – chiar și pentru aceia care, inițial, nu par implicați. 

    Organizația Salvați Copiii a lansat campania „Dreptul la pauză”, ce urmărește conștientizarea părinților și profesorilor referitor la importanța rolului lor în reducerea fenomenului de bullying și informarea acestora și a copiilor cu privire la modalitățile concrete prin care se pot implica pentru crearea și buna funcționare a grupurilor de acțiune antibullying în fiecare școală. 

     Din iunie 2020, toate școlile au obligația de a crea grupuri de acțiune antibullying care au rolul de prevenire, de identificare și de soluționare a situațiilor de bullying. Principalele obiective ale campaniei sunt:

  •  informarea publicului larg cu privire la importanța transformării școlilor în comunități bazate pe încredere în care participarea tuturor este valoroasă pentru asigurarea unui climat în care copiii se simt în siguranță; 
  • conștientizarea adulților cu privire la efectele devastatoare pe care le are acceptarea socială a violenței asupra relațiilor dintre copii și impactul asupra dezvoltării socio-emoționale a acestora; 
  • promovarea exemplelor de bună practică a școlilor care au inițiat grupuri de acțiune antibullying sau intervenții similare; 
  •  responsabilizarea adulților implicați în creșterea și educarea copiilor prin accentuarea mesajului că deși bullyingul este o situație întâlnită în grupurile de copii, este responsabilitatea adulților să creeze contexte și modele comportamentale prin care acest fenomen să fie prevenit și/sau diminuat în școli. 

Salvați Copiii militează pentru „Dreptul la pauză” al tuturor elevilor din România. (https://www.salvaticopiii.ro, Prevenirea bullyingului)

Vânătoarea de lectură în biblioteci
Parteneriat educațional cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Caragiale, omul și opera
keyboard_arrow_up