Proiectul Lecții de Viață

 

       Anul acesta, Consiliul Școlar al Elevilor aniversează un deceniu de existență a Proiectului Lecții de viață.

      Lecțiile de viață reprezintă un proiect al Consiliului Școlar al Elevilor inițiat în 2014, în spiritul valorilor fundamentale ale educației pe care își propune să le cultive Școala.

      Totodată, Lecțiile de viață sunt menite să desăvârșească Viziunea și Misiunea școlii noastre și să le ofere copiilor niște daruri neprețuite prin privilegiul de a întâlni, de a cunoaște, de a asculta, personalități remarcabile, povești de viață spuse chiar de cei care le-au trăit, oameni uluitori prin cultura lor, prin tăria lor de caracter, prin performanțele lor, prin aspirațiile lor, prin determinarea în a-și urma calea, prin generozitatea de a împărtăși celorlalți din bogăția lor spirituală.

     Astfel, prin Lecțiile de viață, elevii noștri învață ce înseamnă implicarea, patriotismul, respectul, onoarea, demnitatea, altruismul, toleranța, libertatea, cunoașterea, spiritualitatea, frumosul, dragostea pentru natură, pentru literatură, pentru muzică, pentru tot ceea ce ne definește ca oameni.

Dintre întâlnirile frecvente ale Consiliului Elevilor, cele consacrate Lecțiilor de viață au fost memorabile și merită să vi le prezentăm:

–   28 martie 2019 – Lecția de bun-gust – invitat: d-l Marius Tudosiei, jurnalist, realizator al emisiunii „Sănătatea în bucate”, de la Digi Tv, antreprenor în domeniul gastronomic, blogger, care ne-a oferit o fascinantă călătorie olfactivă, gustativă și vizuală, alături de mirodeniile lumii. A fost o lecție de bun-gust, dar și de gust bun, cu sfaturi, cu sugestii, cu amintiri despre gusturile copilăriei, despre tradiții culinare, lecție predată de un minunat orator, cu prietenie, căldură și umor.

–  1 februarie 2018 – Lecția de onoare – invitați: d-l col. Constantin Spânu, d-na lt. Roxana Davidovits, MapN. Domnul Constantin Spânu, ofițer de carieră, participant la numeroase acțiuni din teatrele de operație ale NATO, a prezentat un film documentar emoționant avându-l ca protagonist pe eroul Laurențiu Șerban, un model de tărie, de demnitate, patriotism și ne-a impresionat cu propria poveste de viață, spusă cu onestitatea omului care își împlinește cu onoare menirea.

–  1 noiembrie 2017 – Lecția de talent – invitat: d-l Marius Manole, actor, o personalitate copleșitoare a teatrului și a culturii române contemporane, fascinant prin onestitate, prin talent, prin lumina și bucuria pe care le emană și care ne-a prilejuit o întâlnire – revelație care ne-a marcat pe toți cei aflați în preajma sa.

–   25 mai 2017 – Lecția de succes – invitați: Alexandra Frăsie, absolventă a Colegiului „Mihai Viteazu” și a Facultății de Relații Economice Internaționale, Cătălina Onel, absolventă a Colegiului Național „Sf. Sava” și a Facultății de Medicină,  Alexandra Cazacu, absolventă a Liceului de Artă „Nicolae Tonitza” și a Facultății de Arhitectură, Andreea Stancu, absolventă a Liceului „Ion Barbu” și a Facultății de Geografie, Bianca Tilincă, elevă a Colegiului Național „Gheoghe Lazăr”, acum studentă la Arhitectură, Denisa Mitroi, elevă la Colegiul Național „ Spiru Haret”, acum studentă la Facultatea de Drept, Valeriu Stoica, absolvent al Liceului „Eugen Lovinescu”, acum student la Medicină Dentară, Andrei Minea, absolvent al Colegiului Național „Sf. Sava”, student la Facultatea de Medicină,  Bianca Bojin, elevă la Colegiul Național „Ion Neculce”, foști elevi ai școlii care le-au împărtășit colegilor de acum din amintirile legate de anii petrecuți în școală și momente din experiența lor ulterioară, subliniind fără excepție ideea că educația primită aici rămâne esențială în devenirea lor. A fost  o întâlnire memorabilă, sinceră, încărcată de emoție autentică.

–   1 noiembrie 2016 – Lecția de dăruire – invitată: d-na Alice Năstase Buciuța, scriitoare, jurnalistă, redactor-șef al revistei Tango, o prezență feminină grațioasă, fermecătoare și caldă, care ne-a vorbit despre condiția de jurnalist, de scriitor, de mamă, despre sufletul pe care îl pune în tot ceea ce face, despre emoție, despre modestie și despre frumusețea pe care doar educația o poate da vieții.

–  20 aprilie 2016 – Lecția de vocație – invitat: d-l Marius Florea Vizante, actor, om de divertisment, o conștiință civică activă, le-a împărtășit celor prezenți, cu bucurie, cu farmecul și cu umorul care l-au făcut celebru, frânturi din cariera sa, viziunea sa despre condiția actorului, a omului care alege să fie un spirit liber, sfidând rațiuni materiale, prejudecăți, în numele vocației.

– 29 octombrie 2015 – Lecția de mâine – invitați: d-l Alexandru Mironov, jurnalist, scriitor, profesor și d-l Alexandru Safta, cercetător, redactor-șef al revistei Știință și tehnică. Domnul Alexandru Mironov, spirit vizionar, ne-a vorbit despre modul în care oamenii de știință proiectează lumea viitorului în corelație cu resursele planetare, despre consecințele exploatării nesăbuite a acestor resurse de către societatea de consum, despre nevoia milenară a umanității de a cunoaște, de a sonda noi teritorii.

– 9 mai 2015 – Lecția de literatură – invitați: d-l Florin Iaru, scriitor, d-l Dan Mircea Cipariu, scriitor, d-na Doina Teodorescu Arghezi, d-na Oana Oros, muzeograf al M.N.L.R., o lecție ținută într-un spațiu fermecător – Casa Memorială „Tudor Arghezi”- în decorul plin de poveste și de povești al Mărțișorului, cu oameni pe care harul literaturii i-a adus împreună.

– 26 martie 2015 – Lecția de muzică – invitați: d-na Cristina Comăndașu, redactor șef și d-l Lucian Zaharia, reporter, Radio România Muzical, care ne-au vorbit despre proiectul – concurs „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, inițiat pentru a cultiva în rândul celor tineri dragostea și respectul pentru marea muzică a lumii, menționând că printre câștigătorii concursului s-au aflat și elevii noștri.

– 27 februarie 2015 – Lecția de demnitate – invitați: d-na Doina Stănescu Sântimbreanu, poetă, profesoară, d-l dr. Vasile Sântimbreanu, văr al scriitorului, d-l Tănase Lamdes, pensionar, bunic al elevilor noștri și fost elev la profesorului Mircea Sântimbreanu, o întâlnire emoționantă cu oameni apropiați scriitorului, care ne-au dăruit din amintirile lor despre Mircea Sântimbreanu – Omul și Profesorul.

– 14 ianuarie 2015 – Lecția de respect – invitată: d-na Uca Marinescu, exploratoare, membră a C.O.R., membră a Societății Române de Geografie, fostă sportivă de performanță, profesoară, o personalitate feminină puternică, plină de energie, care ne-a vorbit despre complexa și neobosita sa experiență de cunoaștere, despre călătoriile sale fabuloase în toate colțurile lumii, despre dragostea sa pentru oameni, pentru natură, pentru sport, pentru lectură.

– 19 decembrie 2014 – Lecția de generozitate – Balul de Crăciun – „Cel de lângă tine…”, o acțiune cu un puternic impact umanitar, o sărbătoare a solidarității și a bucuriei de a dărui, în armonie cu spiritul Crăciunului.

– 14 decembrie 2014 – Lecția de patriotism – invitat: d-l Silviu Chivereanu, specialist în comunicare, un tânăr care a ales să rămână în țara sa, în ciuda impedimentelor și să contribuie la schimbarea în bine a lucrurilor, prin civism, prin voluntariat, prin entuziasm constructiv.

– 7 noiembrie 2014 – Lecția de implicare – invitat: d-l Val Vâlcu, jurnalist, scriitor, profesor, formator de opinie, care ne-a vorbit despre impactul mass-media, despre imperativele, provocările și responsabilitățile profesiei sale în societatea contemporană.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

keyboard_arrow_up